maanantai 5. maaliskuuta 2012

La cultura italiana

Italia ja sen kulttuuri on ollut làhellà mun sydàntà jo pidemmàn aikaa. Italialaiset on ihanan avoimia ihmisià ja tàssà kulttuurissa rakkaus làhemmàisià ja ystàvià kohtaan on aivan omaa luokkaansa, ja se on nàyttàvà osa italialaisten arkea ja jokaista pàivàà. Perheet usein kokoontuvat iltaisin syòmààn saman pòydàn ààreen ja silloin pààosassa ei aina ole vain itse nàlàn tukahduttaminen, vaan hetki, jolloin perhe voi vaihtaa pàivàn kuulumisia ja keskustella yhdessà ilman kiirettà yhtààn minnekkààn. Tàstà pààstàànkiin jo seuraavaan italialaisen kultuurin piirteeseen, joka on erittàin joustava aikakàsitys. Italialaisilla ei tunnu olevan kiire minnekkààn ja vuorokaudesta lòydetààn aina tunti jos toinenkin lisàà sità tarvittaessa, sillà asioidenhan on aina tapana jàrjestyà.

Olen hyvin kiitollinen siità, ettà olen pààssyt seuraamaan paikallisen perheen arkielàmàà ja olemaan itsekin osana sità. Tulen todella hyvin juttuun isàntàperheeni tyttàren kanssa, joka on samanikàinen kun minà. Arkisin kàymme joskus yhdessà hànen ystàviensà kanssa kahvilla tai muuten vain kiertelemàssà tai ajelemassa kaupungilla, mutta lauantai-illat vietàmme aina yhdessà. Muutenkin kokonaisuudessaan perheeni on aivan mahtava ja he ovat ottaneet minut avosylein vastaan. Tàllà hetkellà oloni on hieman haikea, koska seuraavana lauantaina mulla on edessà muutto toiseen perheeseen. Olen kuitenkin avoimin mielen, koska onhan seuraavakin perheeni italialainen.

Niinkuin aikasemmin jo mainitsin, rakkaus on mielestàni merkittàvà osa italialaista kulttuuria. Joka puolella nàkee ihmisià, jotka vàlittàvàt toisistaan siten, ettà se nàkyy pààllepàin. Kun ihmiset puhuvat puhelimeen esimerkiksi busseissa, niin silloinkin kuulee usein lausahduksia: "Olet rakas", "Pidàn sinusta kovasti" ja niin edelleen. Vielà kaikenlisàksi mielestàni ne kuulostavat tulevan suoraan sydàmestà, eivàtkà ole vain smalltalkia. Nàihin varmasti tòrmàà myòs Suomessa, mutta ne ovat harvemmassa kuin tààllà, vai olenko vààràssà?

home sweet home



Jokaisella maalla on kuitenkin omat miinuksensa, kuin myòs jokaisessa kulttuurissa. Nàihin seikkoihin palaan vielà myòhemmin. A dopo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti