keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Italia&Finlandia

Italia ja Suomi ovat tosiaankin aivan kuin kaksi eri maata. Nàiden maiden vàliltà lòytyy erilaisen ilmaston ja ympàristòn lisàksi myòs muita jo ihan pienià arkipàivàn eroavaisuuksia.

Ensimmàiseksi mieleeni tulee yleisesti nàiden maiden vàlisià eroja. Italiassa esimerkiksi kuljetaan tavallisesti kengàt jalassa kotonakin, kraanaveden sijasta juodaan pullotettua vettà, ja aamupalaksi syòdààn usein jokin pieni makea ja juodaan jokin lyhyt ja vahva kahvi, kuten espresso. Monet tààllà kutsuvatkin suomalaista kahvia nimellà l'acqua marrone, eli ruskea vesi.

Suomessa meillà on pidempi viikonloppu ja koulujen alkamisajat vaihtelevat. Monet italialaiset puolestaan tyòskentelevàt myòs lauantaisin
(minà mukaan lukien!) ja nuoret menevàt kouluun aina kello kahdeksalta ja palaavat kotiin siestan aikaan, jota ei myòskààn Suomessa vietetà. Tààllà Firenzessà siesta nàkyy siten, ettà monet pikkukaupat sulkevat ovensa pariksi tunniksi keskipàivàn aikaan.

Mità tulee Firenzen hintatasoon verrattuna Helsinkiin, niin jotkut asiat ovat kalliimpia tààllà kuin siellà ja pàinvastoin. Esimerkiksi Firenzessà bussilipun saa lunastettua hintaan 1,20€, kun taas Suomen pààkaupunkiseudun seutulippuun joutuu aikuisena sijoittamaan 4,50€. Sitten esimerkiksi nàinkin mitàtòn esimerkki kun 0,5 litran pullollinen coca-colaa maksaa tààllà noin 80 senttià ja Suomessa tuplasti. En ole tààllà pahemmin shoppaillut, joten en osaa verrata vaatekauppojen hintatasoa, mutta olettaisin, ettà pyòritààn suunnilleen samoissa lukemissa kummassakin maassa.

Firenzessà kuka vaan ei saa ajaa omalla autollaan kaupungin keskustaan, vaan siihen tarvitsee erityisluvan, jota ei ihan tuosta noin vaan myònnettà. Helsingin keskustassa taas saa ajella paljon vapaammin. Yksi asia liittyen Firenzen julkiseen liikenteeseen sai pari viikkoa sitten suuni loksahtamaan auki. Tààllà busseista lòytyy ilmoitus, jossa kerrotaan, ettà liputon matkustaja kiinni jààdessààn saa 240€ suuruisen sakon. Tàmàn rinnalla tuo Suomen 80€ tuntuu làhes mitàttòmàltà. Ei sen puoleen, kun keskustelin asiasta isàntàperheeni kanssa, niin he totesivat, ettà sakko tuskin kuitenkaan on 50€ suurempi. Joka tapauksessa tàmà mahdollisesti 240€ sakko ei houkuttele, siispà tarkistan aina aamulla tòihin làhtiessàni, ettà onhan lippuni tallessa...

La bandiera italiana

Herkkuja kahvilan nàyteikkunassa

Firenze

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti